Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Ballistic Focus.

Η διαφορετική γεωμετρία

Η Ballistic είναι μια αξιόπιστη εταιρία, η οποία ασχολήθηκε αρχικά με τη δημιουργία εμπρόσθιων αναρτήσεων και έπειτα με τη σχεδίαση και την κατασκευή ποδηλάτων αλουμινίου.

Στην Ελλάδα εισάγει τα μοντέλα της αποκλειστικά η Κυκλοποδηλατική από το 2002, μία εταιρία με 38 χρόνια εμπειρίας που αποσκοπεί στην προώθηση του προσιτού αλλά και του ποιοτικού ποδηλάτου στον ελλαδικό χώρο. Η Ballistic διαθέτει μεγάλη γκάμα ποδηλάτων, κυρίως στη μέση κατηγορία τιμής.

Ένα ιδιαίτερο hardtail mtb μοντέλο της είναι το Focus, το οποίο εστιάζει στη διασκέδαση του αναβάτη κυρίως σε χωμάτινες διαδρομές γεμάτες με γρήγορα μονοπάτια. Ο σκελετός είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο κράματος 7005 με σωλήνες διπλής διατομής που έχουν υποστεί θερμική κατεργασία Τ4/Τ6. Σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο σχήμα τους καθιστούν το σκελετό σκληρό και άκαμπτο σε μετάδοση και σε χτυπήματα από τις ανωμαλίες του εδάφους. Εντύπωση κάνει ότι ο σκελετός βγαίνει μόνο σε δύο διαστάσεις, σε 18,5 και 21 ίντσες ή 47 και 53 cm (center to center), αποτρέποντας ένα μεγάλο ποσοστό αγοραστών που δεν έχουν την απαιτούμενη σωματική διάπλαση να το προτιμήσουν. Κάτι ακόμα αξιοπρόσεκτο είναι ότι η εταιρία ακολουθεί την κλασική γεωμετρία σκελετών με αναλογικά κοντό οριζόντιο σωλήνα σε σχέση με τον κάθετο σχηματίζοντας την όψη ποδηλάτου δρόμου. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στον αναβάτη όταν θα χρειαστεί να κατεβεί από τη σέλα απότομα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσει στον οριζόντιο σωλήνα. Ο σκελετός διατίθεται σε δύο χρωματισμούς, οι οποίοι είναι πολύ δημοφιλείς στην ελληνική ποδηλατική αγορά: λευκό με χρυσές λεπτομέρειες και μπλε.

Το πιρούνι
Για την άνεση των χεριών και κατ’ επέκταση του σώματος από τους κραδασμούς, το Focus φοράει φυσικά ανάρτηση από τη μαμά εταιρία, την Ballistic, το μοντέλο Rocket, με υδραυλικό-μηχανικό κλείδωμα πάνω στην ανάρτηση και αλουμινένιες μπουκάλες με ενσωματωμένη γέφυρα. Η διαδρομή της είναι 90 χιλιοστά. Ακόμα και με την εργοστασιακή ρύθμιση της προφόρτισης, η ανάρτηση λειτουργεί πολύ καλά σε όλα τα είδη εδάφους κρατώντας τον μπροστά τροχό συνεχώς σε πρόσφυση με το έδαφος. Αρκετά προοδευτική, με το πρώτο μέρος της διαδρομής να είναι μαλακό ώστε να απορροφά τους μικρούς κραδασμούς και να σκληραίνει όσο μπαίνει για καλύτερη εξομάλυνση και των μεγάλων χτυπημάτων θα ικανοποιήσει πολλούς αναβάτες.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ο εξοπλισμός του Focus είναι αρκετά ικανοποιητικός για κατηγορία τιμής του. Ντυμένο με εξαρτήματα Shimano, η σωστή λειτουργία των ταχυτήτων και η αξιοπιστία είναι εγγυημένη. Τα χειριστήρια των αλλαγών των ταχυτήτων είναι τα Shimano Deore όπως και το εμπρός σασμάν, ενώ το πίσω είναι αναβαθμισμένο με Deore LX για πιο γρήγορες και ακριβής αλλαγές. Για τη μετάδοση της δύναμης το ποδήλατο συνίσταται επίσης από ανάπτυξη Shimano Acera, αλυσίδα Deore LX και η κασέτα Deore με πατήματα (11-32). Επίσης, και τα κέντρα των τροχών είναι Shimano Deore με quick release και πλεγμένα με Alex Rims δίπατα στεφάνια. Το σετ των τροχών το συμπληρώνουν τα ελαστικά Larsen της Maxxis, τα οποία θεωρούνται πολύ καλά από αθλητές και χομπίστες, γρήγορα και με καλό κράτημα σε όλους τους τύπους εδάφους. Το σύστημα πέδησης είναι και αυτό στα χέρια της Shimano με φρένα τύπου V-brake, το Deore είναι αρκετά ισχυρά για διαδρομές εντός και εκτός δρόμου. Υπάρχει όμως επιλογή το ποδήλατο να είναι ντυμένο με υδραυλικά δισκόφρενα της Tektro, το μοντέλο Αuriga comp, για πιο απαιτητικούς και γρήγορους αναβάτες.
Εντύπωση μας κάνει ότι ο υπόλοιπος περιφερειακός εξοπλισμός του Focus δεν έχει επιλεγεί από μία μόνο εταιρία, αλλά αποτελείται από λαιμό Tuvativ, τιμόνι Promax, παλουκόσελο Tranz-X και σέλα WTB, που ταράζει λίγο την αισθητική ομοιογένεια του συνόλου. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ο λαιμός έχει τοποθετηθεί με αρνητική κλίση και η θέση του αναβάτη είναι πολύ σκυμμένη. Η σέλα από την άλλη, λεπτή μπροστά και με κούρμπα στο πίσω μέρος, είναι πολύ αναπαυτική.

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Η γεωμετρία του ποδηλάτου το κάνει να ξεφεύγει από την κλασική συμπεριφορά των hardtail, δημιουργώντας έτσι την αίσθηση ενός full suspension trail ποδηλάτου. Αυτό οφείλεται στη μικρή γωνία της ανάρτησης με το έδαφος (head tube angle) χάρη στην οποία μεγαλώνει το μεταξόνιο και υιοθετείται οδική συμπεριφορά από ποδήλατο FS. Στις στροφές καταλαβαίνει κανείς την ξεχωριστή γεωμετρία του, καθώς ολόκληρο το ποδήλατο «στήνεται» από την αρχή της στροφής, στρίβει ως σύνολο και αφήνει τον αναβάτη να γείρει το σώμα του αρκετά μαζί με το ποδήλατο και να απολαύσει τη στροφή στο 100%. Στην ανηφόρα δεν εντυπωσιάζει αλλά κάνει ικανοποιητικά τη δουλειά του, αφού εκτός των άλλων έχει μια χαμηλή θέση οδήγησης.

Συμπέρασμα
Γενικά μπορούμε να πούμε, ότι το Focus της Ballistic είναι ένα ποδήλατο σχεδιασμένο ειδικά για αναβάτες που αναζητούν καλό περιφερειακό εξοπλισμό, χαμηλή τιμή και προβλέψιμη οδική συμπεριφορά.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πλαίσιο: 7005 db Τ4/Τ6
Πιρούνι: Ballistic Rocket, Lockout, 90mm
Φρένα: Tektro Auriga comp
Δισκοβραχίονας: Shimano Acera
Εμπρόσθιο ντεραγιέ: Shimano Deore
Οπίσθιο ντεραγιέ: Shimano Deore LX
Χειριστήρια: Shimano Deore
Κέντρα: Shimano Deore
Στεφάνια: Alex Rims dw
Ελαστικά: Maxxis Larsen
Τιμόνι: Promax
Λαιμός: Truvativ
Σέλα: WTB
Παλουκόσελο: Tranz-X
Μεγέθη: 18,5 και 21

ΠΡΑΚΤΙΚΑ
ΤΙΜΗ: 530 €

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου